Εκπληκτικής ομορφιάς περιοχή είναι τα Ζαγοροχώρια που βρίσκονται μεταξύ των Ιωαννίνων της Κόνιτσας και του Μετσόβου. Η περιοχή είναι ορεινή με επιβλητικά βουνά, πυκνά δάση με πεύκα και έλατα, ποτάμια, χείμαρρους και λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά, γραφικά πέτρινα γεφύρια και παραδοσιακά χωριά με αρχοντικά και παλιές εκκλησίες. Γενικά η περιοχή χωρίζεται στο ανατολικό, κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι και είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης.

Στην περιοχή μπορείτε να ασχοληθείτε με δραστηριότητες περιπέτειας, όπως:

Αναρρίχηση στα βουνά της Τύμφης
Σκοποβολή στους Ασπραγγέλους
Ράφτινγκ στα ποτάμια Βοϊδομάτης και Αώος
Σκι στη Βασιλίτσα
Ποδήλατο βουνού στα παλιά μονοπάτια που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους
Διάσχιση της χαράδρας του Βίκου
Ιππασία κ.α.

Πρέπει να δείτε:

Μονή σπηλιώτισσας. Κατηφορίζοντας από την Αρίστη στο δρόμο για το Πάπιγγο 500 μ πριν από την γέφυρα του Βοϊδομάτη ξεκινάει αριστερά μονοπάτι για την Μονή Σπηλιώτισσας.

Κολυμπήθρες στο πάπιγγο. Στον δρόμο από το μεγάλο προς το μικρό Πάπιγγο σχεδόν δίπλα στον δρόμο βρίσκονται οι κολυμπήθρες. Είναι φυσικοί σχηματισμοί που λάξευσε το νερό και έχουν γίνει κοιλώματα τα οποία το καλοκαίρι χρησιμοποιούνται σαν πισίνες. Οι ντόπιοι τις κλείνουν με μεταλλικά φράγματα για να σχηματιστούν μικρές κρυστάλλινες πισίνες στις οποίες δεν διστάζουν να βουτήξουν για να δροσιστούν.

Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι. Κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού!

Το γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογαιρικό στους Κήπους. Ίσως το πιο όμορφο πέτρινο γεφύρι στην Ελλάδα!

Σκάλα του Βραδέτου. Το πιο εντυπωσιακό καλντερίμι στην Ήπειρο. Η σκάλα του Βραδέτου ήταν ο μοναδικός δρόμος επικοινωνίας του χωριού με τον έξω κόσμο μέχρι το 1974. Λιθόκτιστο κλιμακωτό μονοπάτι σε κατακόρυφη βραχώδη πλαγιά που συνέδεε το Καπέσοβο με το Βραδέτο ως το 1973 που κατασκευάστηκε ο ασφαλτόδρομος ως το Βραδέτο . Διατηρητέο Μνημείο

 

ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ

Οι οικισμοί Πάπιγκο και Μικρό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια μέσα σε εκπληκτικά φυσικά τοπία με πετρόκτιστα σπίτια, λιθόστρωτα δρομάκια και τις βρύσες με τα κρυστάλλινα νερά θα σας αφήσουν κατάπληκτους από την γραφικότητα του τοπίου.