Εισήγηση Ζήγου Χρήστου Γ.Γραμματέα της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ με θέμα: Παρουσίαση των Τουριστικών και Αγροτουριστικών καταλυμάτων της Θεσπρωτίας . 

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι και φίλοι συνεργάτες τουριστικοί πράκτορες της Μακεδονίας και Θράκης  καλωσορίσατε στην φιλόξενη  Ηγουμενίτσα και την όμορφη Θεσπρωτία!

Σας γνωρίζουμε ότι η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ Κ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ , εκπροσωπεί όλους τους συναδέλφους της Ηπείρου που έχουν επιπλωμένα διαμερίσματα , ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες αγροτουρισμού και εξοχικές κατοικίες .

Συνολικά υπάρχουν γύρω στις 1000 επιχειρήσεις μέλη οι οποίες είναι οργανωμένες σε 10 πρωτοβάθμιους Συλλόγους και καλύπτουν το 40% των κλινών  σε όλη την Ήπειρο   .

Στη Θεσπρωτία  από τις αρχές του 1990 και μέσα από τα επιδοτούμενα προγράμματα του 3ου και 4ου  ΚΠΣ στα οποία εντάχθηκαν πολλά επιχειρηματικά σχέδια δημιουργήθηκαν πολλές σύγχρονες μονάδες οι οποίες παρέχουν εκτός από διανυκτέρευση , πρωινό με τοπικά εδέσματα , φαγητό με παραδοσιακή κουζίνα αλλά και συμμετοχή σε αγροτικές δραστηριότητες του καταλύματος τα λεγόμενα αγροτουριστικά καταλύματα  .

Στα δικά μας τουριστικά καταλύματα ο πελάτης θα βρει την γνήσια οικογενειακή ηπειρώτικη φιλοξενία .Εμείς ζούμε με τον πελάτη για μας ο πελάτης είναι ο φίλος μας ο Κώστας ή ο Νίκος , δεν είναι ο κύριος στο Νο 120 ή πελάτης στο Νο 150 όπως συμβαίνει σε μεγάλα πολυεθνικά συγκροτήματα. Για αυτούς τους λόγους έχουμε καθιερωθεί στην τουριστική αγορά και οι πελάτες μας  προτιμούν και επιμένουν να μας βρουν παρότι πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές  . Από την καλή πληρότητα των δικών μας καταλυμάτων εξαρτάται και η οικονομική επιβίωση και των άλλων επαγγελματιών της περιοχής διότι από μελέτη που πραγματοποίησε η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ μας στα 100 ευρώ που ξοδεύει εμέις παίρνουμε τα 40 ως 50 ευρώ και τα υπόλοιπα τα ξοδεύει σε ψώνια , σε ψυχαγωγία , εισιτήρια , καύσιμα κτλ.

Στη Θεσπρωτία τα καταλύματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες :

Η πρώτη κατηγορία που περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων είναι τα παραλιακά καταλύματα που καταλαμβάνουν την ζώνη από Πλαταριά –Σύβοτα μέχρι και Πέρδικα. Σε αυτές τις περιοχές η τουριστική κίνηση διατηρείτε σε πολύ καλό επίπεδο τους καλοκαιρινούς μήνες με πληρότητα να αγγίζει έως και το 100% το 40ήμερο από τέλος Ιουλίου έως και Αυγούστου .Οι Επιχειρήσεις σε αυτή τη ζώνη είναι 245 με αριθμό δωματίων 1650 και κλινών 2.800.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα ορεινά καταλύματα με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού  των περιοχών από  Φιλιάτες –Σαγιάδα – Τσαμαντά – Λιά – Παραμυθιά – Σούλι – Γλυκή Αχέροντας  –Μαργαρίτι –Μεσοβούνι   . Τα τελευταία χρονιά παρατηρούμε να υπάρχει μια άνοδος στην τουριστική κίνηση αυτών των καταλυμάτων ,η οποία οφείλετε κατά ένα μέρος  στις  συμβάσεις που κάνουν αυτά τα καταλύματα με προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αλλά και οι παράλληλες δραστηριότητες που προσφέρουν όπως είναι η ποδηλασία , η ιππασία , η φάρμα με διάφορα ζώα ,η  συλλογή βοτάνων , το   κανό ,καγιάκ , ράφτινγκ , η παρατήρηση πουλιών και η πεζοπορία στη φύση  .

Πέρυσι άρχισε να λειτουργεί το Κέντρο Πηλοθεραπείας ( Λασπόλουτρα ) της Σαγιάδας Θεσπρωτίας , λειτουργεί στην παραλία της Σαγιάδας σε ένα ειδυλλιακό χώρο , δίπλα στη Θάλασσα την καλοκαιρινή σεζόν παρουσία ιατρού και οργανωμένου ιατρείου. Οι Επιχειρήσεις σε αυτή τη ζώνη είναι 22 με αριθμό δωματίων 124  και κλινών 250 .

 

Η τρίτη κατηγορία αναφέρετε στα καταλύματα που βρίσκονται στην Ηγουμενίτσα και στα προάστια της τα οποία εξυπηρετούν το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου με πληρότητα 80 έως 100% :α) τουρίστες για διακοπές β) διερχόμενους τουρίστες λόγω του λιμανιού και της Εγνατίας γ) πελάτες οι οποίοι ασχολούνται με το εμπόριο και τις υπηρεσίες . Το υπόλοιπο δεκάμηνο οι πληρότητες είναι από 30 έως 50%   . Πολλοί είναι  επίσης και αυτοί που τα προτιμούν την καλοκαιρινή σεζόν για τις διακοπές τους   σαν κεντρικό σημείο για τις γύρω εξορμήσεις τους. Οι Επιχειρήσεις σε αυτή τη ζώνη είναι 30  με αριθμό δωματίων 220  και κλινών 420 .

Η περιοχή Δρεπάνου –Μακρυγιάλι ενδείκνυται κυρίως για οικογένειες με μικρά παιδιά για κολύμπι και ιδανική   διαδρομή για ποδηλάτες με έναρξη τον ποδηλατοδρόμο Ηγουμενίτσας και παρατήρηση πουλιών στη λιμνοθάλασσα  .

 

Αγαπητοί πράκτορες συνεργάτες,  συνιστούμε στους συναδέλφους η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και εγώ προσωπικά να  αναπτύξουν συνεργασία μαζί σας για να αναπτύξουμε οργανωμένο τουρισμό στην περιοχή μας προς αμοιβαίο όφελος .Επίσης συστήνουμε στους συναδέλφους να κοστολογήσουν ακριβώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τα λειτουργικά έξοδα για τη διάρκεια μίσθωσης που θα αναφέρετε στα συμβόλαια και ένα λογικό κέρδος για τον κόπο τους . Σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε πολύ  χαμηλές τιμές οι οποίες θα αποβούν εις βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών .Επίσης σας παρακαλούμε : α) να μην συμπεριλάβετε στις συνεργασίες σας παράνομα καταλύματα που δεν έχουν ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ β) στα συμβόλαια σας να αναγράφετε ο αριθμός του ειδικού σήματος λειτουργίας  γ) να εφαρμόζετε το χρονοδιάγραμμα που αναφέρετε στην σύμβαση για την εξόφληση των συναδέλφων δ) τυχόν διαφορές να επιλύονται στα δικαστήρια της Ηγουμενίτσας και όχι στης Θεσσαλονίκης όπως ορισμένοι προτείνουν στα συμβόλαια τους .

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ μας σε συνεργασία με τους Συλλόγους και τη Συνομοσπονδία προσπαθούν μέσα από τις επιτροπές και τα φόρουμ που συμμετέχουν στη διαρκή ποιοτική  αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με συγκεκριμένες προτάσεις .

Εκεί που στερούνται τα παραπάνω καταλύματα  είναι οι ψυχαγωγικές , εναλλακτικές δραστηριότητες σε οργανωμένη βάση . Για αυτό θα πρέπει από εδώ και πέρα και μέσα από το ΕΣΠΑ να δοθεί προτεραιότητα σε αυτού του είδους των επενδύσεων με δύο τρόπους : α) οι ήδη υπάρχοντες επιχειρηματίες να επεκταθούν και στον τομέα αυτόν δημιουργώντας οργανωμένους χώρους σύμφωνα με τις τεχνικές και ποιοτικές  προδιαγραφές που έχουν θεσμοθετήσει έστω και καθυστερημένα ο ΕΟΤ και η ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ( όπως την δημιουργία φάρμας με άλογα για ιππασία περιπάτου , φάρμα με διάφορα  ζώα , χώρους με αθλητικές εγκαταστάσεις , ποδήλατα βουνού , εξοπλισμό ορειβασίας και αναρρίχησης , για όσους είναι κοντά σε λίμνες και ποτάμια , κανό καγιάκ , ψάρεμα , κατάδυση )  β) Οι νέες επενδύσεις που θα δημιουργηθούν από εδώ και πέρα πρέπει να γίνουν πιο οργανωμένες . Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες στα επιδοτούμενα προγράμματα θα πρέπει να συνεργαστούν ούτως ώστε οι νέες επιχειρήσεις εναλλακτικών μορφών τουρισμού να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις για να ενταχθούν στα επιδοτούμενα προγράμματα για να είναι βιώσιμες και παραγωγικές :

  • να έχουν ελάχιστο όριο δωματίων τα 10
  • να έχουν αρχιτεκτονικές προδιαγραφές σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική
  • να μπουν ποιοτικά στάνταρ ψηλά ( σύμφωνα με το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ )
  • να παρέχουν πρωινό με τοπικά εδέσματα
  • να παρέχουν φαγητό με πιστοποιημένη ελληνική κουζίνα
  • να διαθέτουν τουλάχιστον μια δραστηριότητα εναλλακτικής ψυχαγωγίας
  • να διαθέτουν χώρους πώλησης τοπικών προϊόντων , πάρκινγκ και παιδική χαρά

 

γ) να δημιουργηθούν οργανωμένα επισκέψιμα αγροκτήματα, είναι μια δραστηριότητα που ξεκίνησε πιλοτικά στο ΄Γ ΚΠΣ και πρέπει να συνεχιστεί και στο ΕΣΠΑ  , πιο οργανωμένα για να αποδώσει . Τα επισκέψιμα αγροκτήματα είναι μεγάλες αγροτικές ή αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες εκτός από την οργανωμένη πρωτογενή παραγωγή θα πρέπει να παρέχουν υποχρεωτικά τουλάχιστον την : 1) τυποποίηση και επεξεργασία των προϊόντων που παράγουν , 2) την λιανική πώληση αυτών και 3) την συμμετοχή του τουρίστα στις δραστηριότητες αυτές , 4) και προαιρετικά εφόσον είναι συμβατές οι δραστηριότητες σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία του ΕΟΤ και του υγειονομικού μπορεί να συνυπάρχουν ένας ξενώνας ή μια ταβέρνα ή κάποια ψυχαγωγική δραστηριότητα εναλλακτικών μορφών τουρισμού .

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και εγώ προσωπικά ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας για αυτή τη δράση είναι ο πολύ μικρός και τεμαχισμένος κλήρος και τα αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας . Για αυτό θα πρέπει να είναι δυνατόν σε αυτήν την δράση να εντάσσονται και οι κτηνοτροφικοί κλήροι και ένα μέρος από δημοτικές ή δημοσίου εκτάσεις.

 

* Ο Ζήγος Χρήστος είναι ιδιοκτήτης της τουριστικής  επιχείρησης HOLIDAY ZIGOS και εκπαιδευτής ΚΕΚ –ΣΕΚ με πιστοποίηση ΕΚΕΠΙΣ .