Άρθρο του Ζήγου Χρήστου Γ.Γραμματέα της  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ.

 

Τα δύο προηγούμενα χρόνια γίναμε δέκτες διαμαρτυριών από ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σχετικά με τις συνεργασίες τους με ελληνικά τουριστικά γραφεία και ξένους Tour operator. Εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση και την αδυναμία ή άγνοια πολλές φορές των συναδέλφων, να υποκύπτουν σε όρους παράνομους, καταχρηστικούς και επιζήμιους (ορισμένοι συνάδελφοι έχασαν και αυτά τα λίγα συμφωνηθέντα χρήματα). Για αυτό απευθύνομαι στους συναδέλφους και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να λάβουν υπόψη τους τα εξής:

  • τα συμβόλαια να είναι ασφαλισμένα ως προς το συνολικό ποσό που αφορά την μίσθωση του καταλύματος για όλη τη σεζόν.
  • να θεωρούνται από τον ΕΟΤ και τη Δ Ο Υ.
  • να ελέγχονται αυτά τα γραφεία αν συμμορφώνονται με την ελληνική νομοθεσία.
  • τα συμβόλαια να είναι μεταφρασμένα και στα ελληνικά.
  • να είναι συνυπεύθυνοι και τα ελληνικά τουριστικά γραφεία που πρακτορεύουν τους ξένους tour operator.
  • αρμόδια για την επίλυση των οικονομικών διαφορών να είναι τα ελληνικά δικαστήρια.
  • να συνάπτουν συμβάσεις οι tour operator με καταλύματα που διαθέτουν το ειδικό σήμα λειτουργίας ΕΟΤ και έχουν προμηθευτεί τις πινακίδες τιμών .
  • να λαμβάνετε υπόψη ο κανονισμός σχέσεων ξενοδόχων –πελατών για την αποφυγή προστριβών ( ΦΕΚ 167 Α΄ ν. 1652)

 

Παρακαλούμε τους συναδέλφους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να μην υποκύπτουν στις πιέσεις των Tour operator, για μείωση τιμών κάτω του κόστους διότι: α) θα αναγκαστούν να υποβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, β) να δουλεύουν χωρίς κέρδος, γ) θα οδηγηθούν σε κλείσιμο των επιχειρήσεων τους. Ως εναλλακτική λύση τους προτρέπουμε να επεκταθούν σε νέες τουριστικές αγορές.

Στο γραφείο της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ μας υπάρχουν λίστες με ελληνικά τουριστικά γραφεία και ξένους tour operator με τους οποίους μπορείτε να έλθετε σε επικοινωνία μαζί τους και να τους στείλετε μεταφρασμένες προσφορές –προτάσεις για διακοπές στην επιχείρηση σας. Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ μας έχει συνεργάτες μεταφραστές, οικονομικό σύμβουλο και νομικό να σας βοηθήσουν να συντάξετε τις προσφορές και τα συμβόλαια σωστά.

Να έχετε υπόψη σας ότι όλα τα τουριστικά γραφεία επιλέγουν τουριστικές επιχειρήσεις με υψηλές παρεχόμενες υπηρεσίες και συνδυάζοντας  όσο το δυνατόν περισσότερα από ύπνο, όπως σπιτικό πρωινό, ηπειρώτικη κουζίνα, τοπικά προϊόντα, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και free transfer.

Επίσης τους προτείνουμε να βελτιώσουν και να προσαρμόσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στις απαιτήσεις των πελατών τους και των τουριστικών γραφείων που συνεργάζονται, καθώς επίσης να προσαρμόσουν και τις τιμές στα νέα οικονομικά δεδομένα , αφού κάνουν μια νέα έρευνα αγοράς (μέσα από το διαδίκτυο) ποιες τιμές και τι προσφορές δίνουν οι συνάδελφοι μας ανταγωνιστές σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και του εξωτερικού για το ίδιο τουριστικό προϊόν.

Τέλος τους προτρέπουμε και τους ενθαρρύνουμε σε τοπικό επίπεδο να ενοποιηθούν και να συνεργαστούν μαζί 5-6 οικογενειακά καταλύματα για να δώσουν κοινή προσφορά –πρόταση για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τουλάχιστον 1 group 50 ατόμων που αντιστοιχεί σε ένα λεωφορείο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο κιν: 6932029995  , στο e-mail info@ipiros-holidays.gr  , Info@holiday-zigos.gr  ή στην ιστοσελίδα www.ipiros-holidays.gr και www.holiday-zigos.gr

 

 

                                                       ΖΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

                Ηγουμενίτσα 19-04-2012