Η ΧΑΡΑΔΡΑ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ

Στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, το στολίδι της Ηπείρου και της Ελλάδας: η χαράδρα του Βίκου, μία από τις μεγαλύτερες σε βάθος –χαμηλότερο ύψος περί τα 600 μ. και ψηλότερο περί τα 1.900 μ. και στενότερες σε πλάτος χαράδρες του κόσμου , από λίγα μέτρα στα χαμηλά ως 500 μ. στα υψηλά. Την διατρέχει ο ποταμός Βίκος ο οποίος ρέει από την είσοδο του φαραγγιού , κοντά στο Μονοδένδρι ως την έξοδο του, όπου και συναντά τον Βοϊδομάτη κάτω από το χωριό Βίκος. Φυσικό αλλά και θεσμικό καταφύγιο κάθε είδους άγριας ζωής, ιπτάμενης και χερσαίας, προσφέρει μια πλούσια ποικιλία από φυτά, μερικά από τα οποία δεν φυτρώνουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ

Ο δρυμός εκτείνεται στο βορειοδυτικό κομμάτι της Πίνδου, στο ορεινό συγκρότημα της Τύμφης. Όριο του δρυμού προς βορά είναι η χαράδρα του Αώου και προς νότο το φαράγγι του Βίκου. Συνολικά, η έκτασή του φτάνει τα 13.000 εκτάρια. Ο πυρήνας του είναι περίπου 3400 εκτάρια.

 

ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΕΣ

Οι Δρακόλιμνες των Ιωαννίνων, κοντά στα σύνορα με τη Δυτική Μακεδονία, σχηματίζουν μια νοητή γραμμή, που ξεκινά από το Γράμμο και καταλήγει στο Μαυροβούνι του Μετσόβου. Βρίσκονται στο Γράμμο (2), στο Σμόλικα, στην Τύμφη και στη Φλέγκα.

 

ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

Πρόκειται για φυσικά κοιλώματα που έχουν λαξευτεί στον βράχο από τη ροή του νερού. Μην παραξενευτείτε αν το καλοκαίρι δείτε κόσμο να συρρέει. Οι ντόπιοι τις κλείνουν με μεταλλικά φράγματα για να σχηματιστούν μικρές κρυστάλλινες πισίνες, στις οποίες δεν διστάζουν να βουτήξουν για να δροσιστούν.

 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΒΙΚΟΥ ΑΩΟΥ

Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου Αώου που περιλαμβάνει την χαράδρα του ποταμού Βίκου, την χαράδρα του Αώου, το ορεινό συγκρότημα της Τύμφης, την Δρακολίμνη και έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα με σπάνια είδη φυτών και ζώων.

 

ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ

Η επιφάνεια της λίμνης βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μ από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα νερά της είναι γεμάτα από χέλια καραβίδες και άλλα ψάρια που σερβίρονται στα παραλίμνια ταβερνάκια του Νησιού και του Περάματος. Με την λίμνη συνδέεται μια από τις πολλές στα χρόνια του  Αλή, ο πνιγμός της όμορφης Κυρά-Φροσύνης. Στα Βορειοανατολικά της λίμνης βρίσκεται το νησάκι με το ομώνυμο χωριό που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

 

ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ

Ανήκει διοικητικά στην επαρχία Δωδώνης και αποτελεί ξεχωριστή κοινότητα  με 465 κατ. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό. Έχει γραφικό πράσινο τοπίο και ιστορικές μονές σε μία από αυτές την μονή του Παντελεήμονος θανατώθηκε ο Αλή –Πασάς.

 

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Είναι το μεγαλύτερο σε επιφάνεια σπήλαιο στην Ελλάδα 14.800 τ.μ και το έκτο σε μήκος διαδρόμων 1700 μ βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ από τα Γιάννενα στο δρόμο για Μέτσοβο. Το σπήλαιο Περάματος ανακαλύφθηκε το 1942 από το ζεύγος Πετροχείλου. Οι εσωτερικοί του χώροι φωτίζονται με καλλιτεχνικό τρόπο και ο επισκέπτης του μπορεί να θαυμάσει , περπατώντας σ’ ένα ασφαλτοδρομένο διάδρομο μήκους ενός περίπου χιλιομέτρου, τις ιριδίζουσες ανταύγειες των σταλακτιτών και σταλαγμιτών με τα περίεργα σχήματα.