ΕΛΟΣ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ
Υγροβιότοπος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα όπου θα θαυμάσετε σπάνια είδη πουλιών, μυοκάστορες, πάπιες. Βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό του Μαργαριτίου.

ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ
Η περιοχή αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους υγρότοπους της πατρίδας μας με πλούσια ορνιθοπανίδα και για αυτό προσελκύει πλήθος επισκεπτών που ενδιαφέρονται για τα υδρόβια πτηνά.
Η αφετηρία της διαδρομής που σας προτείνουμε βρίσκεται στην Σαγιάδα στον κυρίως οικισμό ¨Σκάλωμα¨, το λιμανάκι της. Από εκεί αρχίζει ένας χωματόδρομος που οδηγεί κατευθείαν στο Δέλτα.

ΣΤΕΝΑ ΑΧΕΡΟΝΤΑ
Ο ποταμός Αχέροντας, τα Στενά και οι πηγές του αποτελούν μια περιοχή εκπληκτικού φυσικού τοπίου, ένα οικοσύστημα με μεγάλο οικολογικό, φυσιολατρικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Ειδικότερα η διαδρομή από τις πηγές έως το Σούλι κρίνεται απολαυστική αφού γίνεται κάτω από την σκιά τεράστιων πλατάνων και μέσα από την δροσιά που χαρίζουν τα παγωμένα πεντακάθαρα νερά του ποταμού.

ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ
Η περιοχή της Πέρδικας είναι τόπος ιδιαίτερα ευνοημένος από τη φύση, ατελείωτοι ελαιώνες, απέραντες ακρογιαλιές με γαλάζια νερά την κάνουν μοναδική. Μέσα στο πάρκο φιλοξενούνται πολλά και διάφορα είδη πτηνών , ψαριών τα οποία έχουν όλη την περιποίηση και την φροντίδα που τους αξίζει από τους υπευθύνους του Πάρκου. Έχουν κατασκευαστεί καταρράκτες και μικρές γέφυρες που δικτυώνουν το ποτάμι καθώς επίσης και πεζόδρομοι με σκαλοπάτια από κορμούς δέντρων.

 

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΒΡΑΧΩΝΑ
Ο εγκαταλειμμένος παραδοσιακός οικισμός του Βραχωνά βρίσκεται σε ένα λόφο ΝΑ των Συβότων και αποτελείτε από 50 περίπου ερειπωμένα σπίτια. Τα περισσότερα είναι διώροφα με θολωτές κατασκευές στο ισόγειο, κατασκευασμένα από πέτρα της περιοχής και χρονολογούνται από το 18ο – 19ο αιώνα.
Στα δυτικά του οικισμού υπάρχουν τα ερείπια μικρής ακρόπολης των προϊστορικών χρόνων, η οποία αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό παράδειγμα οχυρωμένου προϊστορικού οικισμού στον ευρύτερο Θεσπρωτικό χώρο.
Ο Βραχωνάς ήταν ο χώρος αρχικής εγκατάστασης του χωριού των Συβότων και άκμασε κατά τον προηγούμενο αιώνα. Οι κάτοικοί του ασχολούνταν με την κτηνοτροφία.