
ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Οι βασικοί δημιουργοί του τεράστιου υγρότοπος του Αμβρακικού είναι οι δύο μεγάλοι ποταμοί που εκβάλουν στον κόλπο, ο Άραχθος και ο Λούρος. Με την προαιώνια δράση των νερών τους οι δύο αυτοί ποταμοί συμβάλλουν στο σχηματισμό ενός εξαιρετικά περίπλοκου όσο και μοναδικού για τα Ελληνικά δεδομένα υγροτοπικού συστήματος 220.000 περίπου στρεμμάτων που περιλαμβάνουν μεγάλες και μικρές λιμνοθάλασσες, μακρόστενες χαμηλές λουρονησίδες που χωρίζουν τις λιμνοθάλασσες από την θάλασσα, παραποτάμιες ζώνες, εκβολές ποταμών, αλμυρόβαλτους και γλυκόβαλτους, απέραντους καλαμιώνες, υγρολίβαδα και αλίπεδα. Είναι μία θαυμαστή ποικιλία οικοτόπων, που εναλλάσσονται διαρκώς ξεδιπλώνοντας μια συνολική εικόνα σπάνιας ομορφιάς. Κάποιες λοφοπλαγιές στην περιφέρεια του κόλπου σκεπάζονται από δρυοδάση, ενώ δε λείπουν τα απομεινάρια παραποτάμιων δασών, που μαζί με τα βοσκοτόπια και τις διάφορες καλλιέργειες, συμπληρώνουν το υπέροχο αυτό μωσαϊκό των τόσο διαφορετικών τοπίων και εικόνων.
ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ
Άγριο και δυσπρόσιτο τοπίο που από μακριά φαντάζει παραμυθένιο και από κοντά επιβλητικό, τα Τζουμέρκα είναι μία από τις τελευταίες περιοχές που δεν έχουν ακόμα υποκύψει στην τεχνολογία και στην υπερανάπτυξη. Η φύση ζει στο δικό της, ήρεμο ρυθμό εναλλαγής των εποχών και λέξεις όπως δέος και θαυμασμός δεν επαρκούν για να περιγράψει κανείς τη μεγαλειότητά της. Εδώ ο χρόνος μοιάζει να αιωρείται μετέωρος πάνω από τις χαράδρες των ποταμών Άραχθος και Καλαρρύτικος, τα καθάρια παραδοσιακά χωριά, τους κατακόρυφους γκρεμούς των φαραγγιών και τα χιονισμένα έλατα που αναρριχώνται στα βράχια μέχρι τη γυμνή, αλπική ζώνη. Τα άφθονα, τρεχούμενα νερά δικαιολογούν την παρουσία της απανταχού πυκνής βλάστησης και των αμέτρητων πέτρινων βρυσών, που ικανοποιούν στο έπακρο τη δίψα των ματιών και του σώματος.
ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΕΔΡΟΣ
Το Δασικό χωριό βρίσκεται στις Δυτικές πλαγιές των Τζουμέρκων (Αθαμανικά Όρη), σε υψόμετρο 920 μ., στη θέση «Κέδρος» της περιφέρειας του Δ.Δ. Καταράκτη του Δήμου Αγνάντων και σε απόσταση 64 χλμ. Από την πόλη της Άρτας.
ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΧΕΛΩΟΥ
Σήμερα ο Αχελώος με συνολικό μήκος 220 χλμ. είναι το δεύτερο σε μήκος ποτάμι της χώρας, πηγάζει στη νοτιοδυτική Πίνδο, διασχίζει με ατελείωτα στριφογυρίσματα τον ορεινό όγκο της δυτικής στερεάς Ελλάδας και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος. Στο διάβα του αναπτύσσονται οικοσυστήματα μοναδικά που περιλαμβάνουν είδη -φυτικά και ζωικά- σπάνια στον Ευρωπαϊκό χώρο. Αρκούδες, ζαρκάδια, γύπες, λύκοι και αετοί ζουν στις απρόσιτες εκτάσεις, τεκμήριο για το ότι το οικοσύστημα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ
Τα Θεοδώριανα βρίσκονται 82 χλμ. προς βοράν της Άρτας και είναι κτισμένα σε υψόμετρο 950 μ. στην νοτιοανατολική πλευρά των Τζουμέρκων. Μαζί με τον συνοικισμό «Σκαρπάρι» στη δεξιά όχθη του Αχελώου ποταμού περιβάλλεται από δάση (κυρίως έλατα), ενώ γύρω και σε υψόμετρο άνω των 1100 μ., γυμνά τοπία με επιβλητικές κορυφές βουνών φθάνουν στα σύνορα προς τους οικισμούς που βρίσκονται στους πρόποδες του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων (Κάψαλα, Αθαμάνιο, Βουργαρέλι, Κυψέλη, Ράμια, Καταρράκτης, Μελισσουργοί και Νεράιδα).
ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ
Νησί μέσα στον Αμβρακικό Κόλπο η Κορωνησία στην οποία μπορούμε να φτάσουμε όμως οδικά. Διαθέτει λιμάνι και ψαροταβέρνες με φρέσκο και σε λογικές τιμές ψάρι. Αξίζει να επισκεφτείτε την Παναγία την Κορωνησιώτισσα, καθολικό πλούσιου μοναστηριού του 10 αιώνα και το φρούριο Κούλια, μικρό οχυρό κτισμένο το 1860 από τους Τούρκους.