Άρθρο του Ζήγου Χρήστου Γ.Γραμματέα της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ « Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ »

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Από αρχαιοτάτων χρόνων ( από το 400 π.Χ.) οι τότε λαοί της Μεσογείου ασχολούνταν με την κατάδυση, με αυτοσχέδια μέσα κυρίως για να συλλέξουν την τροφή από αλιεύματα με κίνδυνο της ζωή στους .
Αργότερα εξελίχθηκε και οργανώθηκε πιο ομαδικά και με σύγχρονα μέσα για την ψυχαγωγία και για συλλογή σφουγγαριών , κοχυλιών κτλ.
Σήμερα αποτελεί μια επαγγελματική δραστηριότητα που διέπετε από νόμους και υψηλές προδιαγραφές , χρήσιμος σε πολλούς οικονομικούς κλάδους , αλιεία , ναυπηγοεπισκευαστική , ψυχαγωγία και τουρισμός . Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εναλλακτικές μορφές τουρισμού .Δυστυχώς και εδώ ως χώρα αργήσαμε το νομοθετικό πλαίσιο το νόμο για τις καταδύσεις .
Σε όποιες περιοχές της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού έχουν δημιουργηθεί καταδυτικά πάρκα , σχολές κατάδυσης με έμπειρους εκπαιδευτές και καταστήματα ειδών κατάδυσης έχουν προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών υψηλού εισοδήματος συμβάλλοντας στην τοπική και την εθνική οικονομία και δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας , επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και εκπαιδευτικά προγράμματα . Τα πρωτεία στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο στον καταδυτικό τουρισμό τα έχει η Αίγυπτος υπερκαλύπτοντας σε έσοδα τον αρχαιολογικό και τον μαζικό τουρισμό και ακολουθούν η Ισπανία και η Μάλτα .
Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά και ως χόμπυ με την κατάδυση είναι άτομα ευαισθητοποιημένα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και απολαμβάνουν τον βυθό της θάλασσας και όλα τα αριστουργήματα που έχει δημιουργήσει η φύση , έναν ξεχωριστό και θαυμαστό υποθαλάσσιο κόσμο .
Όσοι δεν το έχετε δοκιμάσει σας το προτείνω , ποτέ δεν είναι αργά .
Πάντα σεβόμενοι τους κανόνες και τις οδηγίες του εκπαιδευτή σας , ποτέ μην μπαίνετε στον πειρασμό για παράνομες καταδύσεις και ειδικά σε περιοχές απαγορευμένες λόγω ναυαγίων , αρχαιολογικού ενδιαφέροντος .

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ « Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ » , στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της θα πάρει και την σχετική θετική απόφαση για την ίδρυση του καταδυτικού πάρκου και θα είναι στη διάθεση σας για κάθε δυνατή συνεργασία και βοήθεια στην προσπάθεια της PELORUS .
Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η σύνταξη μια πλήρους οικονομοτεχνικής μελέτης για να γνωρίζουμε το κόστος , την συγκεκριμένη περιοχή και τον τρόπο χρηματοδότησης
Ένα μεσαίου μεγέθους καταδυτικό πάρκο σε πλεονεκτική θέση θα χρειασθεί τουλάχιστον 200.000 ευρώ . Ο πιο υγιής και βιώσιμος οικονομικός τρόπος χρηματοδότησης είναι ο τριμερής , εντάσσοντας το στο νέο ΕΣΠΑ , το 40% επιδότηση , το 40% ίδια κεφάλαια και το 20% δάνειο , και να λειτουργεί ως ιδιωτική επιχείρηση .

ΖΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Κιν επικοινωνίας : 6932029995
e-mail : info@holiday-zigos.gr