πλούσια ιστορία με πολλά κλασικά και βυζαντινά μνημεία

Η Π.Ε. Άρτας έχει πρωτεύουσα την Άρτα και απέχει 365 χλμ από την Αθήνα και 440 χλμ από την Θεσσαλονίκη. Η πόλη της Άρτας είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες του ποταμού Άραχθου και κατέχει την θέση της αρχαίας Αμβρακίας. Η Αμβρακία ήταν σημαντική αποικία των Κορινθίων και ιδρύθηκε γύρω στα 625 π.Χ. Ως πρωτεύουσα του Πύρρου (από το 295 π.Χ.) απέκτησε δύναμη, πλούτο και αξιόλογη πολεοδομική, πολιτική και θρησκευτική οργάνωση. Καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 189 π.Χ.

Το 1082 η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά με το όνομα Άρτα. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204, η Άρτα έγινε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, του πρώτου ελλαδικού κράτους.

Το 13ο και 15ο αιώνα η Άρτα ήταν σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της βορειοδυτικής Ελλάδας. Το 1449 καταλαμβάνεται από τους Τούρκους και το 1881 αποκτά την ανεξαρτησία της. Από τότε έως τις μέρες μας η Άρτα παρουσίασε μια αξιόλογη πρόοδο, που βασίστηκε κύρια στις σημαντικές πλουτοπαραγωγικές της πηγές. Η σύγχρονη Άρτα διαθέτει πλέον όλα τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες μιας αναπτυσσόμενης περιοχής.

Τα σημαντικά της κλασικά και βυζαντινά μνημεία, η θαυμάσια ορεινή της περιοχή και η καταπληκτική φυσική αξία και ομορφιά του Αμβρακικού κόλπου είναι οι παράγοντες που μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμη πιο ορθολογικά και προγραμματισμένα για την περαιτέρω πρόοδο της.

Μια τέτοια πρόοδο συνδέεται και με την ανάπτυξη ήπιων και εξειδικευμένων μορφών τουρισμού: επιστημονικού, συνεδριακού, οικολογικού, αθλητικού, μαθηματικού, καθιστώντας το Νομό Άρτας περιοχή ιδιαίτερης επενδυτικής σημασίας.