Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Το Μουσείο κατασκευάστηκε στο διάστημα 1963-66 με σχέδια του αρχιτέκτονα ‘Αρη Κωνσταντινίδη. Λειτουργεί για το κοινό από την 1/8/1970. Διαθέτει πέντε αίθουσες και δύο αίθρια. Οι αίθουσες Α, Β και Γ περιλαμβάνουν αρχαιολογικά ευρήματα από τον ευρύτερο χώρο της Ηπείρου. Η αίθουσα Δ ήταν αφιερωμένη στη βυζαντινή, μεταβυζαντινή και λαϊκή τέχνη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, αλλά τώρα παραμένει κλειστή. Ο οδηγός του Μουσείου Ιωαννίνων συντάχθηκε από την Ιουλία Βοκοτοπούλου και κυκλοφόρησε το 1973.

 

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη

Στο 14ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αθηνών, κοντά στο Μπιζάνι, βρίσκεται το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του γλύπτη Παύλου Βρέλλη. Τα κέρινα ομοιώματα του μουσείου, σε φυσικό μέγεθος και ενταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, ξαναζωντανεύουν μορφές της νεώτερης κυρίως ιστορίας.
Τρεις οι θεματικές ενότητες του Μουσείου: η Προεπαναστατική περίοδος (το Κρυφό Σχολειό, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, το μαρτύριο του Διονυσίου Σκυλοσόφου κ.α.), γεγονότα του 1821 (οι Κλέφτες, ο θάνατος του Αλή πασά κ.α.) και εικόνες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (οι γυναίκες της Πίνδου κ.α.).

 

Δωδώνη

Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα θέατρα του αρχαίου κόσμου, χωρητικότητας 17.000 θεατών, βρίσκεται 22 χλμ νοτίως των Ιωαννίνων. Τα αρχαιότερα ευρήματα της ανάγονται στην πρωτοελλαδική εποχή (2.600-2.000 π.Χ.). Οι κάτοικοί της λατρεύουν τη περίοδο εκείνη τη Θεά Γη. Αργότερα, οι Έλλοπες, δωρικό φύλλο, κατοικούν κατά τη μεσοελλαδική περίοδο την περιοχή της Δωδώνης.

 

Κάστρο Ιωαννίνων

Το κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί σημείο αναφοράς της ομώνυμης πόλης. Η σημερινή του μορφή οφείλεται στον Αλή Πασά ο οποίος ξανάχτισε το κάστρο το 1815 σχεδόν εκ θεμελίων. Η πρόσβαση στο κάστρο μέχρι και το 1913, ήταν δυνατή μόνο αν από το εσωτερικό κατέβαζαν τη σκάλα σύνδεσης, που ένωνε τον εξωτερικό κόσμο με το κάστρο και αυτό γιατί η λίμνη και η υδάτινη τάφρος ακουμπούσαν τα τείχη. Από την κεντρική πύλη, στην οποία οι Τούρκοι απαγχόνισαν το νεομάρτυρα Γεώργιο, πολιούχο των Ιωαννίνων, μπαίνουμε στο χώρο του κάστρου.

 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ:

Α) Το μοναστήρι της Παναγίας της Μολυβδοσκεπάστου, βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στη μοναδική είσοδο του μοναστηριού είναι το καμπαναριό. Τα κελιά βρίσκονται στην άκρη της νότιας πλευράς και στο μήκος της δυτικής σε σχήμα Γ.

Β) Μονή Κηπινας. Πάνω από τη χαράδρα που διαρρέει ο Καλαρρυτιώτικος παραπόταμος του Άραχθου, φωλιασμένη στο βράχο, βρίσκεται η μονή της Θεοτόκου Κηπίνας με θέα στις επιβλητικές κορυφές των Τζουμέρκων. Η μονή, που εντυπωσιάζουν η παράτολμη κατασκευή της και η εναρμόνισή της με το βραχώδες περιβάλλον, χτίστηκε το 18ο αιώνα, αλλά θεωρείται ότι έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή εποχή.