ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ μερικά από τα σημαντικότερα είναι :
1) Μονή Γηρομερίου. Η μονή αυτή είναι αφιερωμένη στην Κοίμησης της Θεοτόκου. Κτίστηκε περίπου το 1.300. Διαθέτει εξαιρετική αγιογράφηση που έγινε περίπου το 1679. Η Μονή δέχεται καθημερινά επισκέπτες από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Απέχει 8 χλμ από τους Φιλιάτες και 23 χλμ από την Ηγουμενίτσα.
2) Μονή Ραγίου. Είναι κτισμένη στα αριστερά του δρόμου της Ηγουμενίτσας προς Σαγιάδα , αφιερωμένη και αυτή στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο παρελθόν είχε λεηλατηθεί πολλές φορές. Σήμερα έχει αναστηλωθεί και έχει εγκατασταθεί μικρή μοναστική αδελφότητα και είναι επισκέψιμο όλη μέρα.
3) Μονή Γεωργίου Καμίτσιανης
4) Μονή Αγίου Αθανασίου Πέρδικας. Το μοναστήρι, κτίσμα τουλάχιστον του 1811 αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς στη θρησκευτική ζωή του τόπου. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα του Αγίου έφευγε από την εκκλησία και ξημέρωνε σε μια γέρικη ελιά κοντά στο δρόμο. Σήμερα το πέρασμα μέσα από την κουφάλα της ελιάς που βρίσκετε στην αυλή του μοναστηριού θεωρείτε ευλογία για αυτό και πλήθος κόσμου συρρέει στο μοναστήρι την ημέρα της γιορτής του Αγίου στις 2 Μαΐου.
5) Μονή Παγανιών

ΠΥΡΓΟΣ ΡΑΓΙΟΥ
Ο μοναδικός σήμερα επισκέψιμος χώρος στη Θεσπρωτία βρίσκεται 9 χλμ βορειοδυτικά της πόλης της Ηγουμενίτσας. Πρόκειται για ένα μικρό κάστρο πάνω σε ένα μικρό λόφο κωνικού σχήματος, χτίστηκε το 16ο αιώνα ως παρατηρητήριο των κινήσεων των Τούρκων στην περιοχή.

ΤΙΤΑΝΗ ( ΓΙΤΑΝΗ)
Βρίσκεται 1 χλμ νοτιοανατολικά του φράγματος του Καλαμά Υπήρξε το πολιτικό κέντρο των Θεσπρωτών και δεύτερη κατά σειρά αρχαιότητας πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας. Το αποσπασματικά αποκαλυφθέν αρχαίο θέατρο έξω από τα τείχη του αρχαίου οικισμού χρησιμοποιούνταν πέραν των θεατρικών εκδηλώσεων και για πολιτικές συγκεντρώσεις.

ΔΥΜΟΚΑΣΤΡΟ
Βρίσκεται 8 χλμ νοτιοδυτικά της κοινότητας Πέρδικας. Οχυρωμένος παράλιος οικισμός των ύστερων κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων. Πρόκληση αποτελεί για τον επισκέπτη η μοναδική από τον αρχαιολογικό χώρο θέα προς το Ιόνιο πέλαγος και την παραλία Καραβοστάσι.

ΣΟΥΛΙ
Ηρωικό και ένδοξο χωριό που απέχει 73 χλμ από την Ηγουμενίτσα. Είναι γνωστό για τους αγώνες των κατοίκων κατά των Τούρκων. Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις και αναπαράσταση της ανατίναξης της μονής Κουγκίου από τον Καλόγερο Σαμουήλ.

ΣΚΑΛΑ ΤΖΑΒΕΛΑΙΝΑΣ
Η σκάλα της Τζαβέλαινας ιστορική τοποθεσία στα στενά του Αχέροντα ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη φυσική της ομορφιά για αυτό και έχει δημιουργηθεί περιπατικό μονοπάτι το οποίο ακολουθώντας τις όχθες του Αχέροντα οδηγεί μέσω του γεφυριού της Ντάλας στο σουλιώτικο χωρίο Σαμονίβα από όπου κανείς μπορεί να επισκεφθεί το κάστρο της Κιάφας και το Κούγκι ή ακολουθώντας άλλη διαδρομή να φθάσει στις πύλες του Άδη.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ
Επίσκεψη στον παραδοσιακό οικισμό και στο κάστρο Μαργαριτίου. Όπως σε όλη την Θεσπρωτία έτσι και στο Μαργαρίτι θα βρείτε ξενώνες και επιπλωμένα διαμερίσματα. Αξίζει να επισκεφθείτε το Δ.Δ. Μεσοβουνίου για ορειβασία 1000μ υψόμετρο, ιππασία, περίπατο και συλλογή αρωματικών φυτών. Επίσης θα προμηθευτείτε βιολογικά προϊόντα (ελιές, λάδι, μέλι, αμύγδαλα κτλ.)

ΜΟΥΣΕΙΑ :
α) Λαογραφικό Μουσείο Τσαμαντά
β) Λαογραφικό Μουσείο Φοινικίου
γ) Λαογραφικό Μουσείο Σουλίου
δ) Λαογραφικό μουσείο Πέρδικας Φορέας του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης
Το Λαογραφικό μουσείο βρίσκετε στο κέντρο της Πέρδικας από το 2000. Με σεβασμό εκτίθενται εργαλεία γεωργού, ξυλοκόπου, μαραγκού, ύφανσης καθώς και παραδοσιακές ενδυμασίες, παλιά όπλα κτλ.