ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ

Στα βόρεια του λιμανιού βρίσκετε το κάστρο της Πάργας που χτίστηκε το 14ο αιώνα με τη βοήθεια των Νορμανδών. Μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές πήρε την τελική του μορφή από τους Ενετούς. Βορειότερα δεσπόζει το κάστρο Αλή πασά χτισμένο σε ψηλό λόφο από όπου η θέα κόβει την ανάσα . Στην τοξωτή πύλη της εισόδου διακρίνονται στο τείχος ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, το όνομα “ Antonio bervass 1764”, εμβλήματα του Αλή Πασά , δικέφαλοι αετοί και σχετικές επιγραφές. Θολωτοί διάδρομοι , αίθουσες πυροβολείων, στοές εφοδίων, ισχυροί προμαχώνες με θυρίδες πυροβόλων, θυρίδες ελαφρών όπλων, κρυφή δίοδος προς τη θάλασσα, στρατώνες, φυλακές, αποθήκες, και δύο οχυρά στην τελευταία γραμμή αμύνης: δείχνουν αρτιότητα σχεδίου αμύνης που μαζί με την φυσική οχύρωση το καθιστούσαν φρούριο ανίκητο. Σήμερα το κάστρο φωτίζετε και το επισκέπτεται πλήθος κόσμου.

 

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΘΟΥΣΑΣ

Ανάμεσα από την Ανθούσα και την Αγιά σε ύψωμα που δεσπόζει όλης της περιοχής της Πάργας, είναι χτισμένο ένα ογκώδες επιβλητικό φρούριο. Πρόκειται για το φρούριο που έχτισε ο Αλή Πασάς για να επιτηρεί και πολιορκεί την ατίθαση Πάργα. Στις 17 Φλεβάρη του 1814 έσπειρε το θάνατο αιφνιδιαστικά στους κατοίκους στους κατοίκους της περιοχής και ειδικά στην Αγιά. Εκδικήθηκε με αυτόν τον τρόπο τους κατοίκους της Αγιάς που είχαν συμμαχήσει με τους κατοίκους της Πάργας. Στη βόρεια πλευρά δύο προμαχώνες προστατεύουν την είσοδο. Στο εσωτερικό υπάρχει θολωτός περιφερειακός διάδρομος στον μεγάλο πύργο με εσωτερικές καμάρες και τόξα. Δύο ρωσικά πυροβόλα που αγόρασε που αγόρασε ο Αλή κείτονται στο χώμα. Το κάστρο είναι σήμερα σε καλή κατάσταση. Φαντασμαγορική η θέα του τη νύχτα όταν φωτίζετε σε περίοδο εκδηλώσεων.

 

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στο κέντρο της πόλης της Πάργας και συγκεκριμένα δίπλα από τον ενοριακό ναό των Αγίων Αποστόλων, υπάρχει το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Από την μεγάλη συλλογή που υπάρχει στο μουσείο, διακρίνονται δύο Ευαγγέλια, τα οποία χρονολογικά ανήκουν στον 17ο αιώνα. Στο Μουσείο υπάρχουν επίσης δύο αντίτυπα επιταφίων μοναχού του Άγιου Όρους τα οποία χρονολογούνται το 1600 καθώς και εικόνες ανεκτίμητης αξίας όπως της Παναγίας της Βλαχέρνας, της Παναγίας Οδηγήτριας και της Παναγιοπούλας. Ο επισκέπτης του Εκκλησιαστικού Μουσείου θα μπορέσει να θαυμάσει το 300 ετών λάβαρο της Πάργας το οποίο απεικονίζει την Παναγία και το θείο βρέφος. Είναι φτιαγμένο από κόκκινο μετάξι και επάνω του διακρίνονται τα σημάδια από τις σφαίρες των Τούρκων.